Terug naar overzicht

Een vergeten peulvrucht

Blog

"Hier om de hoek, in Holten, groeit sinds een tijdje lupine. Prachtig om in de zomer die blauwe bloemenpluimen statig omhoog te zien steken. Het mooie is dat die plant stikstof uit de lucht haalt en opslaat in zijn wortels. Daarom heeft lupine geen mest nodig. De bonen zitten vol vezels, eiwitten en vitamine B12, dus heel geschikt voor vegetariërs. Ik heb al wel wat lupineproducten geproefd, maar ik ben er nog niet zelf mee aan de slag gegaan. Dat ben ik natuurlijk wel van plan, zeker nu er een veld in de buurt is.

Het liefst haal ik alles dicht bij huis. Niet alles wat lekker is, hoeft van ver te komen. We vinden vlees uit Amerika en asperges uit Peru heel normaal tegenwoordig. Soms denk ik dan: die asperges hebben meer van de wereld gezien dan ik. Natuurlijk, omdat smaak voor mij altijd het belangrijkste argument is, haal ik heus wel eens wat buiten Nederland. Maar meestal valt er in de buurt een wereld aan smaak te ontdekken. Als we daarmee zorgen dat er minder vrachtwagens op zware diesel rondrijden, dan is dat mooi meegenomen.

Met geen of minder vlees eten doe je sowieso het milieu een groot plezier. Je kunt beter af en toe echt lekker vegetarisch eten dan minder autorijden. Op mijn menukaart geef ik bewust veel keuze uit vlees, vis of vegetarisch. En naar het vlees dat ik gebruik, ga ik echt op zoek. Dat vind ik dan bijvoorbeeld bij een vegetarische varkensboer, die het met crowdfunding is gelukt om varkens buiten te houden, waar ze gras grazen en wroeten naar eikels. Voor mijn eieren heb ik zelf heel lang kippen gehouden, zodat ik precies wist wat ze te eten kregen. Dat vind ik belangrijk en steeds meer van mijn gasten ook.

Volgens mij is het vooral aan al die kookprogramma’s te danken dat mensen bewuster gaan eten. Dat ze willen weten waar hun eten vandaan komt en wat het met je lijf doet. Ik merk dat ook koksopleidingen daar nu veel meer aandacht aan besteden. Als ik in de toekomst kijk, zie ik dat gezond en bewust eten een steeds grotere rol gaat spelen. Dat is mooi, want ik merk in mijn restaurant dat hoe meer mensen van eten weten, hoe blijer ze weggaan. En ik verwacht ook dat het aanbod van vegetarische producten steeds groter wordt.

Precies daarom ben ik zo benieuwd wat je allemaal met die lupinebonen kunt doen. Het is ook een Oudhollands gewas, lupine. Eigenlijk een soort vergeten peulvrucht, zoals je ook vergeten groente hebt. Zoiets maakt me nieuwsgierig. Als straks in augustus de oogsttijd begint, loop ik hier verderop gewoon het veld in om die bonen te plukken er ermee te stoeien. Lupine komt hier vast in de ene of de andere vorm op de kaart."

Erik de Mönnink

Chef-Kok De Swarte Ruijter, Holten